5 Spice Specerijen

Maak zelf een potje van dit heerlijke specerijen mengsel

5 spices is een mengsel specerijen die uit de Chinese keuken komt, in heel Azië wordt het volop gebruikt en het is mijn aller favoriet geworden. De warme smaken en geuren doen me zo terug deken aan mijn jeugd waar het veel gebruikt werd in onze keuken in Arabië. Het is toepasbaar in hartige en zoetige gerechten, het is vrij sterk van smaak dus experimenteer zelf met de hoeveelheid die je toepast. Maak niet teveel tegelijk, de geur en smaak vervlakt.

2 theelepels Szechuan peperkorrels (of zwarte peperkorrels), geroosterd en gemalen

8 steranijs, geroosterd en gemalen

halve theelepel kruidnagels, gemalen

3 theelepels kaneel, gemalen

3 theelepels venkelzaad, gemalen

Rooster de peperkorrels en de steranijs twee minuten in een droge koekenpan. Maal de specerijen fijn in een vijzel, koffiemolen of keukenmachine tot een fijn poeder. Breek de kaneelstokjes in kleine stukjes en maal deze tot fijn poeder. Zo ook de venkel en de kruidnagels. Meng de 5 specerijen bij elkaar en maal het geheel nog eens tot er een mooi egaal poeder is ontstaan. Bewaar de Specerijen in een luchtdicht potje.