Ine’s Dronken Whiskey Appeltjes op Meringue

Recept voor 8 personen

Dit dessert serveer ik dit jaar met Kerst! De verschillende onderdelen kunnen een dag van tevoren al gemaakt worden.

Het dessert kan natuurlijk het hele jaar gegeten worden, varieer dan eens met de specerijen die je toevoegt. Op mijn website kan je verschillende variaties van mooie mengsels vinden.

 

 Meringue

3 eiwitten

Mespuntje zout

1 thl kardemom

150 gr fijne suiker

100 gr poedersuiker

Verwarm de oven op 110 graden

Klop het eiwit stijf met het zout, meng daarna met de mixer op halve kracht geleidelijk de suiker en de kardemom erdoor. Laat de mixer even slaan, tot de suiker kristallen oplossen. Dit kan je zien, het eiwitschuim gaat licht glanzen. Spatel voorzichtig de poedersuiker erdoor.

Spuit met een spuitzak – of schep met een lepel hoopjes – kransen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de Meringues 50 minuten in de voorverwarmde oven.

De Meringues kunnen een dag van tevoren gebakken worden.

 

 

Mascarpone Room

125 gr mascarpone

125 gr slagroom

100 gr witte chocolade

Smelt de chocolade aubainmarie

Klop de slagroom lobbig, en spatel hier de mascarpone en gesmolten chocolade door.

 

 

Halve Dronken Appeltjes

4 Goudreinetten

50 gr walnoten, grof gehakt

25 gr rozijnen

25 gr cranberries, gedroogd

1 thl Christmas Spices (recept op mijn  website)

4 eetl donker bruine basterd suiker

Een laagje Whiskey, en een half shot glaasje voor later.

50 gr roomboter

*Voor bereiding op de BBQ, bereid je de BBQ voor met 2 hete zones aan de zijkant. Keteltemperatuur 200 graden. Een stuk appelhout geeft een heerlijke rooksmaak!

*Voor bereiding in de oven verwarm je de oven op 200 graden.

Doe de rozijnen, cranberries, suiker, christmas spices en whiskey in een pan, breng twee minuten aan de kook en doe het mengsel over in een (wek) pot. Laat deze een aantal dagen tot een week voor kerst wellen.

Snijdt de appels doormidden en hol de helften iets uit. Zorg dat de bodem dicht blijft!

Meng de dronken rozijnen en cranberries met de walnoten en vul hiermee de halve appels.

Giet een half shot glaasje whiskey over de vulling en leg hier een klein plakje roomboter op.

Zet de appeltjes in een hitte bestendige schaal en giet hier ongeveer 1 cm water bij.

Zet de appeltjes in de oven en laat deze ongeveer 20 minuten garen, tot ze (al dente) zacht zijn.

 

 

Gezouten Karamel Saus

200 gr suiker

65 gr water

200 gr slagroom

1 thl zout

Verhit de suiker ,et het water in een hogere pan tot 185 graden. Gebruik hier een thermometer voor, of kijk goed totdat de suiker reebruin gekleurd is. LET OP een te hoge temperatuur geeft een bittere smaak aan de karamel.

Breng intussen de slagroom met het zout tegen de kook, giet deze voorzichtig bij de karamel(van het vuur af). Dit gaat bruisen en spetteren en is erg heet! Houd wat afstand en laat het uit bruisen. Roer de saus door en zeef het.

Lat afkoelen, de karamelsaus kan enkele weken gekoeld bewaard blijven. Eventueel verdun je de saus met een beetje water.

 

 Samenstellen..

Leg een Meringue krans op een bordje, lepel hierop een toef Mascarpone Room. Leg het halve Dronken Appeltje op de room. Giet hier de Karamelsaus over. Strooi hier tenslotte wat grofgehakte Walnoten over ter decoratie.