Ine’s Katwijkse Knip Koekjes

De Katwijkse Knip Koekjes heb ik voor mijn Kattuks Trots Taart gebruikt die ik in de HHB tent gemaakt heb.

De zoektocht naar het perfecte recept was een lange! Ik heb in alle Katwijkse bakkerijen de koekjes gekocht en ze uitvoering 😉 getest met mijn gezin. Na 9 (!) keer een recept bedenken en uitproberen, dus 9 bakplaten verder was ik tevreden en had ik ‘m! Het is vooral een persoonlijke keuze heb ik gemerkt, Katwijkers hebben allemaal hun eigen favoriete bakkerij, of familie recept waar ze blij van worden! Die van mij heb ik voor jullie opgeschreven.

Katwijkse knipkoekjes

Ingredienten
380 gram patentbloem
1,50 theelepel bakpoeder
200 gram witte basterdsuiker
1,50 theelepel zout
snufje zout
270 gram roomboter op kamertemperatuur
2 eidooiers, losgeklopt
50 gram greinsuiker
Werkwijze
  • Meng alle ingrediënten (behalve de eidooier en de greinsuiker) met kneedhaken in de keukenmachine tot een deegbal. Verdeel de deegbal in twee stukken.
  • Rol de deegballen uit tussen twee lagen bakpapier tot een dunne plak van 3 à 4 millimeter ontstaat. Haal het bovenste bakpapier weg. Leg de koeklagen met bakpapier op een bakplaat.
  • Kwast de koeklagen in met een losgeklopte eidooier.
  • Bestrooi de koeklagen met de greinsuiker – deze zacht met de hand aandrukken.
  • Zet de bakplaten in de oven en bak de koeklagen goudbruin (10 à 12 minuten).
  • Haal de bakplaten uit de oven en snijd de koek met de greinsuiker ogenblikkelijk in koekjes (7 centimeter hoog, 4 centimeter breed) en laat afkoelen op de plaat. De koekjes harden vanzelf uit.

De koekjes zijn goed te bewaren in een afgesloten koek trommeltje.

Vroeger werden de koekjes mee gegeven naar zee waar de Katwijkse schippers genoten van een huis gemaakt koekje door moeders de vrouw 😉