Ine’s Kerst Taart

Voor 12 personen

Met deze taart op tafel is het Kerst!

Deze taart bedacht ik voor de kerst. De vulling die ik in de taart deed zorgt ervoor dat je na één hapje meteen in een kerst stemming bent, net zoals bij het eten van een rijk gevuld kerst brood! In de witte chocolade crème vulling zitten cranberries en rozijnen geweld in marsala wijn en pistache.

Voor de decoratie van deze taart maakte ik kerst koekjes versierd met royal icing, en heuse kerstbomen van rozemarijn takjes!

Deze kerst taart is best een klusje om te maken, maar dan heb je wel wat! Maak hem een dag van tevoren, dan kan hij goed opstijven en de smaken trekken goed door tijdens het wachten. De film ploeg van het internet kanaal ‘I love Katwijk’ is bij mij in de keuken geweest om mij tijdens het bakken van deze taart te filmen! Het filmpje is te vinden op Youtube.

*Begin twee dagen van te voren met het wellen van de rozijnen en cranberry’s, ze zullen lekker veel smaak verzamelen.

 

-Recept-

Ingredienten

3 takjes rozemarijn

10 gouden suiker parels (decoratie)

25 gr rozijnen

25 gr gedroogde zoete cranberries

50 gr marsala wijn

1 sinaasappel, rasp en sap

2 blaadjes gelatine

125 gr mascarpone

125 gr slagroom

125 gr witte chocolade

25 gr pistache nootjes

240 gr eieren (1 ei weegt ong 60 gr, maat M)

300 gr kristal suiker

7 gr vanille suiker

190 gr patent bloem

30 gr maïzena

1 ½  etl kardemom

40 gr water

125 gr slagroom

½ vanille stokje

1 snuf zout

35 gr roomboter

260 gr poedersuiker, plus extra voor het bestrooien van de taart

½  ei

2 eiwitten

 

Vulling

25 gr rozijnen

25 gr gedroogde zoete cranberries

50 gr marsala wijn

1 sinaasappel, rasp en sap

2 blaadjes gelatine, geweekt

125 gr mascarpone

125 gr slagroom, lobbig geslagen

125 gr witte chocolade, gesmolten (afgekoeld tot kamertemperatuur)

25 gr pistache nootjes, gepeld en geroosterd (6 minuten op 180 graden)

  • Breng de marsala wijn aan de kook, haal het van het vuur.
  • Voeg de rozijnen, cranberries, sinaasappel rasp en sap toe. Laat dit mengsel overnacht staan om te wellen.
  • Zeef de vruchten boven een schaaltje en vang het vocht op.
  • Verwarm een klein beetje van het vocht tot het kookpunt, en smelt de geweekte gelatine blaadjes hierin. Roer het door de rest van het vocht en laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Roer de mascarpone los, en roer er de slagroom en gesmolten chocolade doorheen.
  • Roer ook het gelatine mengsel erdoor met de vruchten en grof gehakte pistache nootjes.
  • Zet de vulling voor de taart in de koelkast, om het stevig te laten worden.

 

Biscuit

*Taartring van 22 cm, of een springvorm.

210 gr eieren

120 gr kristal suiker

7 gr vanille suiker

90 gr patent bloem

30 gr maïzena

1 etl kardemom

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Klop de eieren, suiker, en vanillesuiker schuimig, zeker 10 minuten op middelhoge snelheid.
  • Zeef de bloem, maizena en kardemom en voeg het toe aan het mengsel door het voorzichtig erdoor te spatelen, je wilt niet dat alle lucht die je in de eieren hebt geslagen weer verdwijnt!
  • Giet het beslag in de beboterde vorm, en bak deze in 30 – 35 minuten gaar op 180 graden.
  • Het biscuit is gaar wanneer je er zachtjes op drukt, en deze terug veert.

 

Trempeer siroop

125 gr kristal suiker

40 gr water

1 thl kardemom

  • Doe de suiker, cardemom en water met elkaar in een pannetje, en breng het aan de kook. Laat het mengsel een paar minuutjes doorkoken tot de suiker opgelost is.
  • Laat de siroop iets afkoelen.

 

Vanille slagroom

125 gr slagroom

1 etl kristalsuiker

½ vanille stokje, het merg

  • Klop de slagroom stevig lobbig met de suiker en het vanille merg.

 

Koekjes

*koekvormpjes, ik gebruikte een sneeuwvlok en een rendier.

100 gr patent bloem

1 snuf zout

35 gr roomboter

35 gr poedersuiker

½  ei

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Meng de bloem en het zout en wrijf de boter met je handen tot een korrelig geheel. Voeg de poedersuiker en het ei toe. Wikkel de platgedrukte deegbal in plastic folie en laat hem minstens 2 uur, liefst de hele nacht in de koelkast rusten.
  • Haal het deeg 30 minuten voor gebruik uit de koeling. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bestuif het werkvlak en rol het deeg uit tot een dikte van 2 mm. Steek er koekjes uit met koek vormpjes. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, en bak deze ongeveer 10 minuten op 170 graden.
  • Laat de koekjes na het bakken goed afkoelen.

 

Royal Icing

*spuitzakje (eventueel met een mondje met een kleine ronde tip)

2 eiwitten

225 gr poedersuiker

Water

– Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom, voeg steeds twee eetlepels poedersuiker toe tot het opgenomen is. Mix op middelhoge snelheid, tot er stijve pieken ontstaan. Zet de icing zeker 30 minuten in de koeling voor gebruik, bedekt met plastic folie.

– Om de icing op te spuiten, kijk je of deze dun genoeg is. Met druppels water verdun je de icing tot de juiste dikte. Gebruik een spuitzakje waar het puntje vanaf knipt om de icing mee op het koekje te spuiten. Laat de icing aan de lucht drogen.

 

Samenstellen van de taart

1, Snij het biscuit in 3 gelijke plakken, trempeer het met de siroop. (Met een bakkwast smeer je de siroop over het biscuit)

2, De plakken biscuit bedek je met een flinke laag witte chocolade crème, en stapel je op elkaar. De bovenste laag bedek je niet. Zet de taart in de koelkast om hem op te laten stijven, dit duurt 2 uur. Maar de taart mag ook een nacht in de koeling staan, ondertussen trekken de smaken van de gewelde vruchten goed in de crème. Gebruik de ring van je bakvorm om te voorkomen dat de vulling uit de taart loopt!

3, Na het opstijven van de taart smeer je hem af met de vanille slagroom, ik koos voor een semi-naked effect en zorgde ervoor dat het biscuit hier en daar nog te zien was.

4, De overige slagroom heb ik gebruikt om toefjes op de taart te spuiten. Met een beetje royal icing aan de achterkant van de koekjes, plak je deze op de taart. De rozemarijn takjes heb ik bovenop de taart gestoken en het geheel bestrooid met poedersuiker. Met een paar gouden suiker parels heb ik voor de finishing touch gezorgd.

 

Liefs Ine