Koninklijke Tijgersoesjes

Krant recept

Dit jaar mogen we geen uitbundig feest vieren voor onze Koning in verband met de Corona maatregelen, in de media is Koningsdag tijdelijk omgedoopt tot Woningsdag…

Deze heerlijk knapperige Tijgersoesjes zijn niet moeilijk en een waar feestje op de taartschaal gewoon thuis op de tafel! 25 stuks, genoeg om de hele dag van te snoepen.

Ze zijn best snel klaar en veel minder moeilijk dan ze lijken, gaan jullie ook aan de slag?

Iedere zaterdag geef ik op de radio ‘RTV Katwijk’ (Frequentie 106.9fm) rond 9.20 uur in het programma ‘Doordraaien’ uitleg over een van mijn recepten, luisteren jullie mee?

Wat heb je nodig?

Voor de Tijger topping:

35g zachte roomboter, 45g kristalsuiker, 45g patentbloem, 2 druppels oranje kleurstof.

Wrijf de ingrediënten tot een samenhangend deegje, rol deze uit tussen twee laagjes bakpapier met een deegroller. Leg het lapje even in de vriezer om straks makkelijk te kunnen gebruiken.

Voor de Soesjes:

100g volle melk, 100g water, 2g zout, 2g suiker, 90g roomboter, 110g patentbloem, 200g ei (4 stuks M). 1 ei losgeklopt. 200g slagroom, 1 eetl suiker.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Doe de melk, water, boter, suiker en zout in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en giet in een keer de bloem bij de vloeistof, roer het geheel tot een deegbal in de pan met een spatel. Duw het deeg plat in het pannetje en schud af en toe even zodat het deeg niet verbrand. Hiermee gaar je het deeg, wanneer je het deeg hoort knetteren en een filmpje deeg aan de bodem ziet plakken is het genoeg gedroogd en klaar voor de volgende stap.

Schep het deeg over in een kom, met een mixer voeg je 1 voor 1 de eieren toe tot de een opgenomen is. Mix nog even door tot je een glanzend soezendeeg verkregen hebt.

Doe het beslag direct over in een spuitzak en knip een gaatje van 1 cm van de punt.

Samenstellen:

Spuit op een bakplaat bedekt met bakpapier en spuit 25 soesjes met een doorsnede van 4cm op. Hou wel ruimte tussen de soesjes want ze verdubbelen door groei in de oven. Bestrijk ze met het losgeklopt ei.

Haal het lapje Tijger deeg uit de vriezer en er steek 25 rondjes van 3cm doorsnede. Leg de rondjes als een dekseltje op ieder soesje en druk zacht aan.

voorbeeld

Zet de bakplaat in de oven en draai deze direct terug naar 175 graden. Bak de soesjes in 20 a 25 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster en snijd ze daarna doormidden.

Klop de slagroom op met de suiker en schep het in een spuitzak met een kartel mondje, spuit de onderste helft van het soesje op met een mooi rozetje slagroom en zet het tijger dekseltje erop.

Fijne Woningsdag allemaal, en Koning Willem Alexander.. Gefeliciteerd!

Liefs Ine

Ine verzorgt een HighTea, en biedt Bak workshops aan. Daarnaast kan je bij Ine terecht voor een (Bruids) Taart op maat! Alle krant recepten zijn terug te vinden op Ine’s website!

Website: www.inepaauw.nl

Facebook: INE Baking and Dining Together

Instagram: Ine Paauw Tag je mij in je foto?