‘La Paay Angelfoodcake’

Krant recept, en Libelle.tv recept

Voor de cake:

12 eiwitten

1 thl citroensap

165 gr fijne kristal suiker

1 thl vanille extract

150 gr patent bloem

110 gr fijne kristal suiker, extra

Werkwijze:

– Verwarm de oven voor op 175 graden.

– Voor deze cake gebruiken we de angelfoodcake bakvorm, een tulband met een uitneembare bodem. De vorm wordt niet ingevet! *Als je deze bakvorm niet hebt kan je ook een gewone tulband bakvorm gebruiken, deze bakvorm vet je wel in!

– Klop de eiwitten met de citroensap tot stijve pieken, voeg tijdens het kloppen in 4 delen de 165 gr suiker toe.

– Zeef de bloem en 110 gr suiker twee keer in een fijne zeef, zeef het de derde keer boven de eiwitten, in drie delen en ‘vouw’ het beslag tussendoor voorzichtig om. *Met de techniek ‘vouwen’ wordt bedoeld dat we met een spatel langs de buitenrand van de kom naar binnen toe het beslag omvouwen. Dit herhaal je een aantal keer voorzichtig totdat de bloem door de eiwitten gevouwen is.

– Voeg de vanille toe.

– Stort het beslag in de bakvorm en verspreid het beslag.

– Bak de cake in 25 a 30 minuten gaar

– Wanneer de baktijd erop zit haal je de cake uit de oven en laat je deze ondersteboven afkoelen, omdat de bakvorm niet ingevet is zal de cake er niet uit vallen. *Wanneer je een gewone tulband vorm gebruikt heb los je de cake en laat je hem ondersteboven afkoelen op de werkbank. Door de bakvorm ondersteboven te draaien en af te koelen, wordt voorkomen dat de cake instort.

 

Voor de romige crème:

250 gr mascarpone

250 gr slagroom

2 eetl fijne kristal suiker

1 thl vanille extract

Werkwijze:

– Klopt de mascarpone samen met de slagroom, vanille en suiker lobbig (yoghurt dikte).

 

Voor de cremeaux van cranberry:

*Deze cremeaux kan je ook weg laten uit de taart, de tweede laag van de cake vul je dan ook met de romige crème, de cremeaux voegt veel smaak toe aan de taart maar geeft het recept ook een hogere moeilijkheidsgraad)

1 gelatine blaadje

125 gr verse cranberries

½ thl christmas spices

¼ citroen, sap en rasp

20 gr fijne kristal suiker

20 gr eidooier (1 ¼ ei)

20 gr roomboter

 

Werkwijze:

-Week de gelatine in koud water.

-Breng de cranberries met de christmas spices, suiker, citroen sap en rasp aan de kook, laat 2 minuten pruttelen. Haal het pannetje van het vuur af en pureer het mengsel.

-Roer het eigeel los met een garde, maak familie van de eigeel en de warme cranberry puree. Voeg in een dun straaltje de rest van de puree toe en roer dit door elkaar.

-Voeg de roomboter en geweekte gelatine (zonder water)  toe en laat dit weg smelten. Pureer de cremeaux tot een mooi glad geheel.

-Laat de cremeaux even afkoelen tot kamer temperatuur voordat je het verwerkt in de taart.

 

Voor de decoratie:

rode besjes, blauwe bessen, frambozen

poedersuiker

 

Samenstellen:

– Na het afkoelen snijdt je de cake 2 keer doormidden, je hebt nu 3 cake lagen.

– Leg de onderste cakelaag op een taartschaal en vul je laag met een laag romige crème van zo’n 2 cm, leg de tweede laag cake hierop.

-Spuit een dijkje rondom de cake laag met de romige crème, vergeet niet het dijkje rondom het gat in het midden van de cake! Hiermee voorkom je dat de cremeaux uit de cake loopt voordat deze opgesteven is.

-Vul de cake laag op met de cremeaux van cranberry en dek de cake af met de laatste cake laag.

-Strijk de cake rondom af met de resterende romige crème.

-Decoreer met het rode fruit en strooi hier poedersuiker overheen.

– Zet de Angelfoodcake een aantal uren, of een dag voor kerst in de koelkast zodat de vullingen op kunnen stijven en je de taart goed aan kunt snijden.

– Genieten jullie net als Patricia Paay van deze Angelfoodcake tijdens de kerstdagen? Laat het me weten!

Fijn Kerstfeest, veel gezondheid voor iedereen!

Liefs Ine Paauw

*Dit recept heb ik geschreven voor Patricia Paay in samenwerking met Libelle.tv. Patricia nodigde mij bij haar thuis uit in Rotterdam om de ‘La Paay Angelfoodcake’ samen te bakken in haar keuken.

Het filmpje hiervan is te zien op Libelle.tv  https://www.libelletv.nl/serie/kerst-met-la-paay/