Nieuwjaars Taart

RTV Katwijk Televisie 2020

Voor een uitzending op RTV Katwijk Televisie kwam het camera team bij mij in de keuken om opnames te maken van mij waar ik de Nieuwjaars Taart voor jullie aan het bakken ben!

Een hele gezellige middag hadden we, de mannen beide met een mondkapje op en ik op veilige afstand van de camera’s 😉

Maken jullie deze taart ook voor oud en nieuw? Het is eigenlijk een knipoogje naar de traditionele oliebol, heerlijk gevuld met een crème suisse. De royale super de luxe topping maken we van een zijdezachte meringue.

 

*De uitzending zal meerdere keren herhaald worden op RTV Katwijk, of terug te vinden op het u-tube kanaal van RTV Katwijk.

Bakkers klaar? Bakken maar!!

 

De oliebollen cake…

Ingredienten:

500 gr volle melk, handwarm

7 gr instant gist

1 ei

500 gr patent bloem

1 citroen, rasp

50 gr roomboter, gesmolten

10 gr zout

-vulling

200 gr rozijnen

100 gr gedroogde cranberry’s

50 gr ruby port

2 theelepels 5 spices (recept elders op mijn website te vinden)

1 jonagold appel, in kleine blokjes gesneden

 

Werkwijze: 

-Voeg de ingrediënten voor de vulling van de oliebollencake bij elkaar in een klein steelpannetje. Breng dit aan de kook en laten het 2 minuten zachtjes koken.

-Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.

-We maken een oliebollenbeslag door alle ingrediënten tot en met het zout bij elkaar te garderen tot een glad beslag.

-Meng hier de vulling doorheen incl het kookvocht.

-Dek het beslag af met een plastic folie en laat het geheel 45 minuten rijzen.

-Na 45 minuten roer je het beslag voorzichtig door, dek opnieuw af en laat het een tweede keer voor 20 minuten rijzen.

-Stort het beslag in een beboterde springvorm met een diameter van 22 cm.

-Bak voor 25 a 30 minuten in een oven van 180 graden.

 

Crème Suisse…

Ingredienten:

250 gr volle melk

50 gr suiker

1 theelepel vanille extract

22 gr custardpoeder

1 eidooier

snufje zout

200 gr slagroom, lobbig geklopt (ongezoet)

 

Werkwijze:

-Giet 200 gr melk, vanille extract, zout en het suiker in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, zet vuur laag.

-Kluts ondertussen de eidooier los met de custardpoeder.

-Meng een paar eetlepels van de warme melk met het ei mengsel, maak ‘familie’.

-Giet in een dunne straal al garderend het ei mengsel bij de warme melk en zet het vuur iets hoger.

-Blijf constant met de garde roeren tot de Banketbakkers room gebonden is tot vla dikte.

-Laat afkoelen onder een plastic folie in de koelkast. Let op; druk alle lucht tussen de BB room en de folie weg om vel vorming te voorkomen.

-Na afkoelen roer je de BB room stevig los, alle klontjes moeten eruit!

-Meng de geklopte slagroom met de BB room bij elkaar tot een crème suisse verkregen is!

 

Meringue… (Hiermee begin je pas als de taart gevuld is met de crème suisse)

Ingredienten:

2 eiwitten

snufje zout

50 gr fijne kristalsuiker

50 gr water

150 gr fijne kristalsuiker

 

Werkwijze:

-Giet het water met de 150 gr suiker in een steelpannetje.

-Breng dit aan de kook tot 120 graden, je bereikt een transparante dikke suiker siroop.

-Ondertussen sla je met de mixer de eiwitten met het snufje zout tot stijve pieken, voeg tijdens dit proces langzaam de 50 gr suiker toe

-Als de siroop zijn temperatuur bereikt heeft, en de eiwitten zijn stijf geslagen; giet je in een dunne straal de hete siroop toe aan de eiwtten terwijl de mixer blijft slaan.

-De eiwitten zullen gaan glanzen, blijf nog zo’n 2 minuten door slaan.

 

Samenstellen van de taart…

-Snijdt de afgekoelde oliebollen cake doormidden.

-Vul met de crème suisse, je gebruikt hiervoor de gehele crème!

-Leg de tweede helft voorzichtig op de crème suisse.

-Verdeel de Meringue over de taart als mooie topping.

-Gebruik een crème brullee brandertje om de Meringue te roosteren met de vlam. Voorzichtig hoor!

 

Geniet van de taart!

Hele fijne jaar wisseling, en een gezond 2021!

Liefs Ine