Oliebollen

met twee verschillende vullingen!

Vinden jullie ze ook zo lekker? De allerlekkerste oliebollen bak je natuurlijk zelf! Niet meer in de rij staan maar gewoon lekker zelf aan de slag… Ieder jaar op oudejaarsdag bak ik oliebollen, genoeg voor de hele straat! De tuintafel bedekt met oude kranten, camping gasstelletje aan met op de tweede pit een pan glühwein maakt deze activiteit een hele gezellige oudejaarsmiddag! Met een beetje liefde worden ze de lekkerste ooit, gevuld met twee verschillende vullingen deel ik mijn recept met jullie. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan gebakken hebben! Let op, vulling 1 maak je bij voorkeur een dag voordat je de oliebollen gaat maken.

Beslag:

500 gr volle melk handwarm, 7 gr instant gist, 1 ei, 500 gr patentbloem, 1 citroen rasp, 50 gr gesmolten roomboter, 10 gr zout

Zonnebloem of arachideolie, genoeg voor ¾ pan vol.

(poeder)suiker

Vulling 1:

250 gr rozijnen, 150 gr cranberries gedroogd en gezoet, 2 thl 5-spices (recept op mijn website), 200 gr marsala wijn

Meng de ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje. Breng dit aan de kook en draai het vuur uit, laat dit mengsel afgedekt een dag wellen.

Vulling 2:

350 gr rozijnen, 200 gr Jonagold appel in cm blokjes , 1 citroen rasp

Bereiding:

Roer de melk met de gist en het ei. Voeg de bloem en de citroenrasp toe en mix dit met de mixer tot een glad beslag. Voeg de boter en het zout toe en mix het beslag zo’n 15 minuten goed door. Spatel een van de vullingen door het beslag, laat de beslagkom afgedekt met plastic folie, 45 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats. Spatel het beslag als het gerezen is goed door en laat het nog 5 minuten rusten. Verwarm ondertussen een ruime pan zonnebloemolie of arachideolie (3/4 gevuld) tot 180 graden. Schep met een ijsbolletjestang bollen beslag in de olie. Vul hiermee het oppervlakte van de pan. Een handigheidje is het om de ijsbolletjestang eerst in de hete olie te dopen voordat je beslag schept. Hierdoor plakt het beslag niet aan de tang! Frituur de oliebollen zo’n 6 minuten tot ze goudbruin zijn, keer ze halverwege. Laat de oliebollen even uitlekken en bestrooi ze met (poeder)suiker.