Patsavouropita, de Hartige variant

De Patsavouropita, vertaald de ‘poetsdoek taart’ is een typisch Griekse delicatesse die je in de bakkerijen vind. De klassieke vorm is zoetige variant, ook terug te vinden op mijn website. Dit is de hartige variant, die het bijzonder goed doet bij een borrel!

…Ingredienten…

450 gr filodeeg

4 eieren

250 gr olijf olie

250 gr griekse yoghurt

400 gr feta kaas

1 thl zwarte peper

1/2 thl chili vlokken

1 thl oregano

150 gr amandelen, geroosterd en gehakt

25 gr sesamzaadjes

…werkwijze…

Verwarm de oven voor op 180 graden, en vet een bakvorm in. Ik gebruik voor dit recept een braadslede. Bestrooi het ingevette blik met sesamzaadjes, hiermee voorkom je dat de taart vastplakt.

Beleg de bakvorm met 2 lagen filodeeg.

Voeg alle ingredienten bij elkaar en roer tot een beslag.

Doop ieder blad filodeeg door het beslag, en knijp het iets uit. Maak een losse prop en leg de propjes naast elkaar in de bakvorm. Giet het overtollige beslag over het geheel. Bestrooi met sesamzaadjes.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten tot goudkleurig.

Laat het afkoelen tot handwarm en serveer bij een borrel!

Trone nostima!