Ine’s Samosa’s met Mango Chutney

Deze Samoa’s kreeg ik als we naar de souk gingen…. in een kranten papiertje gewoon op straat. Ze werden in grote wadjangs langs de weg gebakken. Ik groeide op in Arabie en heb dar zoveel heerlijke hapjes en gerechten leren kennen.

Deze Samosa’s mocht ik bij het televisie programma Tijd voor MAX maken! Hoe leuk is dat?

 Klaar voor de studio met alweer een prachtig jurkje gesponsord door Steps.

Mango Chutney

Ingredienten

1 ui, 1 teentje knoflook, 1 rode peper, 2cm gember wortel, 1 thl komijn, 1 thl koriander, 1 thl kardemom, 1 thl kurkuma, 1 thl gerookte paprika, 1 etl donker bruine suiker, 2 mango’s, 1 limoen sap & zest, olijfolie om in te bakken

Werkwijze

Snipperde ui, knoflook, gember en chilipeper. Fruit dit aan in een beetje olijfolie. Voeg alle specerijen toe en bak ze kort mee tot de geuren goed vrij komen. Doe de bruine suiker, de limoen zest en sap erbij. Snijd ondertussen de mango’s in kleine blokjes en doe ze bij het mengsel. Laat dit ongeveer 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Als het te droog is, doe je er een slokje water bij. Pureer de chutney, maar zorg dat er nog wat stukjes mango heel blijven.

Serveer de Mango Chutney bij de Samosa’s, en bewaar het eventueel in een afgesloten gesteriliseerd jam potje in de koelkast.

 

Samosa’s met Geitenkaas

-samosa’s zijn indiase pasteitjes-

Ingredienten

300gr mager rundergehakt, 1 rode ui gesnipperd, 4 flinke tenen knoflook fijn gesneden, 1 rode chili peper in ringetjes gesneden, 1 thl gember, 1 thl komijn, 1 etl kerrie, 1 thl mosterd poeder, 1 thl mosterd zaad, zout en peper naar smaak, 1 blikje kikkererwten uitgelekt, 200 gr doperwten ontdooid, 2 etl tomatenpuree, 30 gr verse koriander fijn gehakt, 200 gr zachte geitenkaas, 12 vellen filodeeg, 8 etl olijfolie

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rul het gehakt in een braadpan in een beetje olijfolie, tot het licht gegaard is. Voe de ui, knoflook en de chili peper toe. Bak dit ongeveer 5 minuten zachtjes mee. Voeg de specerijen toe, bak ze even mee. De verhitting zorgt dat de geuren en smaken vrij komen! Roer de kikkererwten, doperwten, tomatenpuree door het mengsel. Voeg als laatste de koriander toe. Draai het vuur uit.

Snijd de filodeeg in lange banen, van ongeveer 10 x 25 cm. Leg de filodeeg onder een klamme theedoek om uitdrogen te voorkomen. Leg steeds 3 velletjes op de werkbank en kwast ze in met olijfolie. Leg een ruime eetlepel van de vulling op een hoekje, en leg er een stukje geitenkaas op. Vouw de filo steeds een ‘driehoekje’ om. Zorg ervoor dat de naadje plakken met de olijfolie. Leg de Samosa’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de Samosa’s licht in met olijfolie en bak ze ongeveer 15 minuten op 200 graden in de oven.

Serveer de Samosa’s met de Mango Chutney als gezellig hapje!

Eet Smakelijk

Liefs, Ine Paauw.