Tiramisu als.. Feestelijke Taart!

krant recept

Tiramisu is het Italiaanse dessert die je altijd op tafel kan zetten na een gezellig etentje. Dit is echt het allerlekkerste en luchtigste recept voor een heerlijke tiramisu! De onderdelen van mijn recept kan je over coupes verdelen.. ik toverde er een taart van voor op tafel. Dat vind ik toch net iets feestelijker. Ik heb de taart voor 12 personen gemaakt, je kan het recept gemakkelijk halveren als dit iets teveel van het goede is.

Romige mascarpone vulling:

4 verse eieren, 150gr witte basterd suiker, 1 vanille stokje, 250gr mascarpone, 3 gelatine blaadjes, 6 eetlepels cacaopoeder, 100gr pure chocolade reep.

Week de gelatine blaadjes in water. Splits de eieren, verwarm de eidooiers met 75gr basterd suiker au-bain-marie tot 60 graden. Roer het mengsel af en toe even door met een garde. Haal het eidooier mengsel van het vuur af, los de gelatine blaadjes hierin op en roer de mascarpone en het merg van het vanille stokje erdoor tot een mooie gladde crème. In een schone kom klop je de eiwitten met de rest van de basterd suiker op tot stijve pieken. Spatel de twee onderdelen door elkaar tot een gladde romige crème.

Bodem en rand van de taart:

2 pakken lange vingers, 150ml sterke koffie, 100ml koffie likeur.

Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier. Meng de koffie en likeur door elkaar in een kom. Week steeds een aantal lange vingers in het koffie mengsel en beleg hiermee de bodem van de vorm, hou de binnenrand vrij waar je rechtop een rand met lange vingers zet. Deze week je niet in het koffie mengsel! (Op mijn website vind je het recept voor lange vingers bij het recept voor de ‘Bramen Charlotte’ als je ze zelf wil maken)

Samenstellen:

Giet 1/3de deel van het romige mengsel in de taartbodem, bestrooi deze met een laagje cacao (ik gebruik een zeefje om mee te strooien) Week genoeg lange vingers in het koffie mengel en leg er een laag van op de room. Herhaal deze stappen nog een keer met weer 1/3de deel van de room. Dek de laatste laag lange vingers af met het laatste deel room en bestrooi deze met nog een laagje cacao. Met een plastic folie over de taart zet je deze een nachtje in de koelkast om op te stijven. Haal de taart vlak voor serveren uit de vorm, en rasp je de chocolade reep over de taart.

Buon Appetito!

Liefs Ine